Организация за координация на взаимодействието между доброволците, защитаващи честността на изборите

 
За честни избори

Общ фронт срещу изборните измами


Дори противоположни в идеологическия спектър политически субекти, ако са достатъчно зрели, могат да намерят обща допирна точка, когато се договаря обединение на силите с конкретна цел и ясно очертани времеви граници.

Единствено парламентарно представените партии имат право да излъчат свои представители за секционните избирателни комисии (СИК) и Районни избирателни комисии (РИК) в страната и чужбина. 

Те често нямат ресурса да попълнят тези бройки. Ако искате да станете част от СИК и РИК в изборния ден, чрез която и да е парламентарно представена партия, можете да го направите. Необходимо е да се поинтересувате как става това, като се свържете с която и да е от тези партии.

По този начин Вие ставате гарант за честността на изборите в СИК и РИК, без да сте част от съответната парламентарно представена партия.

Даже напротив! Вие изпълнявате смисъла на закона, според който членовете на СИК и РИК трябва да бъдат независими.

Държавата Ви плаща за това.

Добре е да настоявате да участвате и в Секционните избирателни комисии извън страната, особено в съседните ни държави. 

По принцип, държавата - в лицето на Министерството на външните работи и други държавни органи, изпраща свои представители в СИК в чужбина.

Относно застъпниците и наблюдателите, които всички граждански платформи прокламират, бихме искали да Ви уведомим, че самото набиране на хора, особено с личните им данни, каквото е задължението за подаване на документи за наблюдатели и застъпници, не би трябвало да е самоцел на която и да е платформа.

Ако Вие не сте обучени, на основание на закона, какво точно можете и трябва да правите като участници в изборния процес. Вашият ентусиазъм не би бил достатъчен и най-вероятно Вашите надежди за личен принос в провеждането на честни избори ще бъдат напразни.

Смятаме, че подпомагането от страна на юристи в обученията, като разяснения за възможните и най-често допускани нарушения, оформянето и подаването на законово обосновани жалби за тях, както и следенето на законовите срокове, ще бъде добра подготовка, която ще ползвате като граждани не само в изборния ден.


 

 

 

 

За връзка с Честни ИЗБОРИ:

тел.: 0890 51 80 99 

Фейсбук страница: Честни Избори
Фейсбук група: Честни Избори
YouTube канал: Честни Избори
Twitter профил: @Честни Избори
VKontakte профил: Честни Избори
SoundCloud профил: Честни Избори